DEZASTRE APOCALIPTICE

Statistic, este foarte usor sa spui ca au murit 200.000 de persoane intr-un cutremur. Nu te gandesti ca in spatele fiecarui numar sta un om, o personalitate unica, cu familie, dorinte, placeri si antipatii. Este foarte usor sa constati catastrofe, dar extrem de dificil sa le traiesti. Pentru a intelege imensitatea dezastrelor ce urmeaza trebuie sa incerci sa nu privesti general, ci particular, pentru fiecare dintre familiile care si-au pierdut un parinte sau copil. Iata care au fost dezastrele naturale de mari proportii ale ultimului secol.

Tsunami-ul indonezian, 26 decembrie 2004

Este, fara indoiala, cel mai mare tsunami inregistrat in istorie, dar si hazardul natural de dupa anul 2000, cu cele mai multe victime, peste 255.000 oameni pierzandu-si atunci. Cutremurul ce a produs valul urias a avut magnitudinea de 9,3 grade Richer si a fost doilea dintre cele mai intense seisme inregistrate vreodata.

Cel mai puternic a fost in Chile in 1960 si a masurat 9,5 grade. Cutremurul din 2004 a avut epicentrul in Sumatra, iar Indonezia, Sri Lanka, India, Thailanda si Myanmar au fost statele cele mai afectate.

In timpul acestuia, Oceanul Indian s-a revarsat peste tarmuri cu valuri ce depaseau 30 metri. La nivel mondial s-au adunat peste sapte miliarde de dolari din donatii pentru a veni in ajutorul victimelor.

Vulcanul Nevado del Ruiz, 1985

Nevado del Ruiz este un vulcan activ din Columbia. Cea mai violenta eruptie a acestuia s-a inregistrat in 1985, iar atunci peste 25.000 oameni si-au pierdut viata.

Cutremurul din Tangshan, 1976

A avut o magnitudine de opt grade pe scare Richter, iar aproximativ 200.000 oameni si-au pierdut viata in zona Tangshan din China.

In aceasta tara a fost inregistrat un mare seism in 1556, a carei intensitate nu a putut fi masurata,dar care a cauzat moartea a peste 800.000 oameni.

Cutremurul din Pakistan, 8 octombrie 2005

A avut magnitudinea de 7,6 grade pe scara Richter, nu foarte mare, dar cei peste 70.000 de morti inregistrati l-au facut sa fie considerat o catastrofa majora.

Inundatia din China, 1931

In 1931, nivelul Raului Galben, Huang He, a crescut cu peste 30 metri fata de nivelul sau normal din cauza ploilor torentiale. A distrus digurile si a cauzat dezastre inimaginabile.

Peste 1,4 milioane de oameni si-au pierdut viata atunci, dar se estimeaza ca numarul celor care au murit din cauza foametei ce a urmat depaseste trei milioane.

In 1998, inundatiile produse de raul Yangtze in aceeasi tara a lasat mai bine de 14 milioane de persoane fara adapost.

Uraganul Katrina, august 2005

In timpul acestuia au murit peste 1800 de oameni. Cu toate ca numarul nu este impresionant in comparatie cu altele, pagubele materiale inregistrate l-au incadrat in categoria marilor catastrofelor naturale.

Vantul a batut cu peste 200 km/h, iar daunele au fost estimate la mai bine de 120 miliarde de dolari.Uraganul Katrina a produs cele mai mare pagube inregistrate vreodata in America de un dezastru natural, depasindu-l la acest capitol chiar si pe uraganul Andrew din 1992.

Ambele au lovit intai Florida si apoi Louisiana, dar Andrew a facut pagube de `numai` 25 miliarde de dolari.

Desi nu a avut loc in ultimul secol, m-am gandit sa mentionez si eruptia vulcanica din 1815. In acel an, vulcanul indonezian Tambora a erupt, iar peste 80.000 de oameni au murit in urma lipsurilor si foametei inregistrate dupa aceea. Tot in Indonezia, in 1883, vulcanul Kratatoa a erupt violent, iar acest lucru a cauzat moartea a peste 50.000 de persoane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu